Gud morning.....
Hari ni mama dah balik kerja dah....1.5 days mc duk umah...demam... aduhaiiii......
Semalam tekak ni teringin nak makan kuih badak berrendam....try la gugel...sekali tgk resepi mmg senang sangat...ape lagi....dengan semangatnya nak buat.....
Dalam demam2 pon gagah kan diri....pas masak lauk untuk berbuka, antaranya...ayam blackpepeper...sayur campur...ikan cencaru bakar...mama pon siapkan bahan nak buat badak berendam....
Badak Berendam
Bahan-bahan:
1) ½ bungkus tepung pulut
2) 8 helai daun pandan (kisar dan perah patinya)
3) ½ biji kelapa parut (untuk dibuat inti)
4) 3 cawan santan
5) 1 cawan gula merah
6) 1 cawan air
7) 1 sudu teh garam
Cara penyediaan :
1) Kelapa parut digaul dengan gula merah dan dimasak hingga menjadi inti.
2) Panaskan kukusan.
3) Bancuh tepung pulut bersama air dan pati pandan hingga menjadi doh yang lembut.
4) Bentukkan doh lembut bulatbulat dan isi inti di dalamnya.
5) Rebus doh sampai terapung...maksudnya dah masak la tu...
6)Sementara itu bancuh santan bersama garam. Letak sekali daun pandan.
7) Letakkan doh berinti di dalam bekas dan tuangkan santan di sekelilingnya.
8) Kemudian kukus hingga masak.
9) Sejukkan.
Sedia untuk dihidangkan.
Papa kata sedap mama buat...ni yang terasa macam hari2 nak buat kuih...hahahhahahah.....
Disebabkan inti banyak lebih....mama masukkan dalam peti... so hari ni try gugel cari menu kuih yang menggunakan inti kelapa......
Next kuih bijan pulak....hehheheheh...tgguuuuuuu....
Tarraaaaaa.........

No comments:
Post a Comment